Kérdésed van? Hívj minket! +36205785170

Hírek

A Qualcomm új Snapdragon chipje az, amiért sokan könyörögtek az Intelnek

Alexandra
2023.11.15 08:00
A Qualcomm új Snapdragon chipje az, amiért sokan könyörögtek az Intelnek

Hamarosan megjelenik a Snapdragon X Elite

A Qualcomm hamarosan megjelenő Snapdragon X Elite PC-platformja tizenkét magos, mindegyik 3,8 GHz-en működik. Általánosságban már hozzászoktunk a nagy teljesítményű, hatékony magokhoz, és megpróbáljuk minimalizálni az akkumulátor élettartamát azáltal, hogy kikapcsoljuk a magokat, amikor nincsenek használatban.

Furcsamód a Qualcomm ezt a megközelítést választotta, és ez egy erős kombináció: a Snapdragon X Elite teljesítménye állítólag megduplázza az Intel 13. generációs chipjeit (ezt még nem tesztelték), miközben több napos akkumulátor-élettartamot ígér. Lehetséges ez egyáltalán?

Ezt nem állíthatjuk magabiztosan, viszont Kedar Kondap, a Qualcomm számítástechnikai és játékokért felelős vezető alelnöke azt mondta a maui-i Snapdragon Technology Summit résztvevőinek, hogy a Snapdragon X Elite középpontjában álló Oryon CPU három négymagos klaszterből áll, amelyek mindegyike 3,8 GHz-es sebességgel fut. E magok közül kettő szükség esetén akár 4,3 GHz-re is képes, bár nem ismert, hogy mennyi ideig.

A vállalat állítása szerint az X Elite akár kétszer olyan gyorsan fut, mint egy Intel Core i7-1355U vagy Core i7-1360P, illetve 68%-kal kevesebb energiafelhasználás mellett képes elérni ezek teljesítményét. A Qualcomm szerint az X Elite nagyjából ugyanazt a többmagos teljesítményt nyújtja 30 W-os fogyasztással, mint az Intel lapkája 90 W-os fogyasztással.

A Qualcomm 2024 közepére ígérte az új chip megjelenését, és várhatóan vékony notebookok alkotóelemeként találkozhatunk vele.