Kérdésed van? Hívj minket! +36205785170

Hírek

A Microsoft megreformálta a hibrid grafikákat

Alexandra
2023.11.29 08:00
A Microsoft megreformálta a hibrid grafikákat

Prezentálta a CASO szoftveres képességet

Már évek óta jellemző, hogy a notebookokba beépített GPU mellé egy IGP is kerül az üzemidő javításának az érdekében, viszont sajnos a korábban alkalmazott szoftveres átváltás sok limitációt eredményezett, így a gyártóknak dönteniük kellett, hogy vagy letiltják a GPU-t, vagy visszatérnek a m ultiplexerhez, ami hardveres formában köti hozzá a kijelzőt az IGP-hez és a grafikus vezérlőhöz. Ez a megoldás mégsem olyan elterjedt a bonyolultsága miatt.

A Microsoft ebből kiindulva prezentálta a CASO, vagyis a Cross Adapter Scan-Out szoftveres képességet, ami nem igényel speciális hardvert, működéséhez elég, hogy a notebookban megtalálható legyen az IGP a GPU mellett.

Kinek lesz elérhető? A Windows 11-ben szállított modul mindenről gondoskodik, ami egyszerűen csak WDDM 3.0-s vagy 3.1-es eszközillesztőket igényel. Utóbbit az újabb hardverek, ezen belül is az AMD Ryzen 6000-es SoC APU-k, illetve az Iris Xe IGP-vel rendelkező tizenegyedik generációs Intel processzorok szoftvertámogatása ugorja meg, tehát a modernebb notebookokkal nem lesz gond.

A felhasználók számára a CASO kihasználásához ezzel kompatibilis notebook (az előbb említett hardverekkel), Windows 11 operációs rendszer (ennek is az újabb verziói), illetve a legújabb grafikus meghajtók szükségesek. Vegyük figyelembe azt is, hogy CASO egy DirectX-en keresztül működő képesség, azaz a DirectX 11 és 12 API-t használó játékokon üzemképes, vagyis a legtöbb címen belül magától aktiválódik.